SAVOIR - VIVRE i BON - TON
Bywalcy świetlicy szkolnej również korzystają z zasobów pracowni technicznej wyposażonej w ramach programu #Laboratoria Przyszłości. W listopadzie, w tygodniowym planie świetlicy realizowaliśmy treści dotyczące zasad savoir – vivreau obowiązującego nie tylko w życiu codziennym ale również przy stole. Sztuka nakrywania do stołu to ważna umiejętność, którą należy posiadać bez względu na to, czy jemy posiłek z bliskimi, czy zasiadamy do stołu od święta. Posiłki będą nam lepiej smakować, jeżeli będą spożywane przez całą rodzinę w miłej atmosferze i przy pięknie nakrytym stole. Uczniowie klas 1-3 dowiedzieli się, gdzie na stole ma znajdować się talerz obiadowy, gdzie deserowy, po której stronie umieszcza się nóż, widelec, łyżeczkę i serwetkę. Dodatkowo swoją wiedzę mogli wzbogacić przeglądając fachową literaturę.
Zgodnie z zasadami etykiety rozróżniamy dwa rodzaje nakrycia stołu: podstawowe i rozszerzone. Takie też karty ćwiczeń, celem utrwalenia wykolorowały dzieci na podsumowanie wiadomości.
To jeszcze nie koniec! Edukując uczniów sięgnęłyśmy po herbaciany savoir – vivre. I teraz już wszyscy wiedzą, że dmuchanie, uderzanie o filiżankę, odchylanie małego palca nie jest w dobrym tonie!
Oto efekty naszych działań. Zapraszamy do oglądania galerii zdjęć!
Dorota Charchut, Katarzyna Zielińska