SAVOIR - VIVRE  i  BON - TON

     Bywalcy świetlicy szkolnej również korzystają z zasobów pracowni technicznej wyposażonej w ramach programu #Laboratoria Przyszłości. W listopadzie, w tygodniowym planie świetlicy realizowaliśmy treści dotyczące zasad savoir – vivreau obowiązującego nie tylko w życiu codziennym ale również  przy stole. Sztuka nakrywania do stołu to ważna umiejętność, którą należy posiadać bez względu na to, czy jemy posiłek z bliskimi, czy zasiadamy do stołu od święta. Posiłki będą nam lepiej smakować, jeżeli będą spożywane przez całą rodzinę w miłej atmosferze i przy pięknie nakrytym stole. Uczniowie klas 1-3 dowiedzieli się, gdzie na stole ma znajdować się talerz obiadowy, gdzie deserowy, po której stronie umieszcza się nóż, widelec, łyżeczkę i serwetkę. Dodatkowo swoją wiedzę mogli wzbogacić  przeglądając fachową literaturę.

Zgodnie z zasadami etykiety rozróżniamy dwa rodzaje nakrycia stołu: podstawowe i rozszerzone. Takie też karty ćwiczeń, celem utrwalenia wykolorowały dzieci na podsumowanie wiadomości.

To jeszcze nie koniec! Edukując uczniów sięgnęłyśmy po herbaciany savoir – vivre. I teraz już wszyscy wiedzą, że dmuchanie, uderzanie o filiżankę, odchylanie małego palca nie jest w dobrym tonie!

Oto  efekty naszych działań. Zapraszamy do oglądania galerii zdjęć!

                                                                                   Dorota Charchut, Katarzyna Zielińska

FOTORELACJA

8e4814906398ab0a36d20bc2a47d0763.jpg
ea5f3f6b68e2ef937c8b6d192f9ebc27.jpg
e22e8c4861cb2b23c6f16c5fb0802c9f.jpg
db024a28be28cbeeda2c6e53970e3f3e.jpg
80d7767962aff3513497015c045aa266.jpg
3e785efaf9faea189f04b62c9489fc40.jpg
We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.