Cytat dnia:

„Wiara i rozum są jak dwa skrzydła, na których duch ludzki unosi się ku kontemplacji prawdy”.

                                                                                                             św. Jan Paweł II

 

Dzisiaj smacznie, bo marchewkowo:

 


Ciastem marchewkowym zajadano się już w średniowieczu, ale dopiero w XX wieku zyskało popularność na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Dziś zajadają się nim wszystkie nacje, w tym oczywiście Polacy.

 

Codziennik biblioteki poleca:

 

Zalety jedzenia marchewki:

  • marchew zdecydowanie sprzyja utracie kilogramów.
  • 100 g surowej marchewki zawiera:
  1. 27 kcal;
  2. węglowodany – 8,7 g;
  3. białko – 1,0 g;
  4. tłuszcze – 0,2 g;
  5. błonnik pokarmowy – 3,6 g.
  • Wysoka zawartość prowitaminy A, czyli beta-karotenu, sprawia, że jedzenie marchewki poprawia stan naszego wzroku. Szczególnie często powinny więc po nią sięgać osoby, które na co dzień spędzają wiele godzin przed komputerem. Bogata w beta-karoten marchew wzmacnia też układ odpornościowy.
  • Beta-karoten wpływa ponadto dodatnio na stan skóry: w okresie dojrzewania wspomaga leczenie trądziku, a w późniejszych latach opóźnia powstawanie zmarszczek. Najbardziej znaną właściwością beta-karotenu wydaje się jednak fakt, że przyspiesza i utrwala on opaleniznę. By podkreślić opaleniznę, zwykle zaleca się 2 szklanki soku z marchwi
  • Oprócz przeciwutleniaczy marchew zawiera też mnóstwo witamin:
  1. Witamina C- 5,9 mg
  2. Tiamina- 0,066 mg
  3. Ryboflawina- 0,058 mg
  4. Niacyna- 0,983 mg
  5. Witamina B6 - 0,138 mg
  6. Kwas foliowy- 19 μg
  7. Witamina E- 0,66 mg
  8. Witamina K- 13.2 mg

oraz minerałów:

  1. Wapń- 33 mg
  2. Żelazo- 0,30 mg
  3. Magnez- 12 mg
  4. Fosfor- 35 mg
  5. Potas- 320 mg
  6. Sód- 69 mg
  7. Cynk- 0,24 mg
  • Warto wiedzieć, że marchew stanowi również źródło rzadko występującego pierwiastka śladowego – molibdenu. Jest on istotny w regulacji przemian metabolicznych w organizmie.

 

Źródło: Internet

 

A czy Wy macie swoje ulubione ciasto marchewkowe? Swoje przepisy, propozycje wysyłajcie pod adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

8e4814906398ab0a36d20bc2a47d0763.jpg
ea5f3f6b68e2ef937c8b6d192f9ebc27.jpg
e22e8c4861cb2b23c6f16c5fb0802c9f.jpg
db024a28be28cbeeda2c6e53970e3f3e.jpg
80d7767962aff3513497015c045aa266.jpg
3e785efaf9faea189f04b62c9489fc40.jpg
We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.