Sok pomarańczowy – smaczny i zdrowy!

     Cytrusy z reguły kojarzą się nam z ciepłem i słońcem, z czym też chcielibyśmy kojarzyć lato, ale pozostańmy przy skojarzeniu z Bożym Narodzeniem. W lecie europejskie pomarańcze w ogóle nie owocują, a te, które widzicie wtedy na półkach sklepowych, to owoce sprowadzone z Afryki czy Ameryki Południowej. Okres zbiorów pomarańczy w Hiszpanii zaczyna się mniej więcej w październiku i trwa aż do czerwca! Dzieje się tak dzięki temu, że wytworzono wiele różnych odmian tego drzewka, tak by rozłożyć zbiory na maksymalnie długi czas. Ma to wiele zalet, choćby taką, że przez niemal cały rok można eksportować świeże owoce do całej Europy.

Uczniowie z klasy 2b w ramach realizacji projektu Mysia w Europie aktualnie zwiedzają słoneczną Hiszpanię i tam dowiedzieli się, że pomarańcze są bardzo mocno zagnieżdżone w hiszpańskiej kulturze kulinarnej i można spotkać się z wieloma ich zastosowaniami, na które w Polsce byśmy przeważnie nie wpadli. Pierwszym lepszym przykładem z brzegu będą pomarańcze smażone na patelni (jako dodatek do potraw), czy bułka z plastrem pomarańczy. Nasi uczniowie wykonali jednak pyszny sok pomarańczowy, korzystając ze sprzętu pracowni Laboratoria Przyszłości.

Katarzyna Zielińska

FOTORELACJA

8e4814906398ab0a36d20bc2a47d0763.jpg
ea5f3f6b68e2ef937c8b6d192f9ebc27.jpg
e22e8c4861cb2b23c6f16c5fb0802c9f.jpg
db024a28be28cbeeda2c6e53970e3f3e.jpg
80d7767962aff3513497015c045aa266.jpg
3e785efaf9faea189f04b62c9489fc40.jpg
We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.