Sok pomarańczowy – smaczny i zdrowy!
Cytrusy z reguły kojarzą się nam z ciepłem i słońcem, z czym też chcielibyśmy kojarzyć lato, ale pozostańmy przy skojarzeniu z Bożym Narodzeniem. W lecie europejskie pomarańcze w ogóle nie owocują, a te, które widzicie wtedy na półkach sklepowych, to owoce sprowadzone z Afryki czy Ameryki Południowej. Okres zbiorów pomarańczy w Hiszpanii zaczyna się mniej więcej w październiku i trwa aż do czerwca! Dzieje się tak dzięki temu, że wytworzono wiele różnych odmian tego drzewka, tak by rozłożyć zbiory na maksymalnie długi czas. Ma to wiele zalet, choćby taką, że przez niemal cały rok można eksportować świeże owoce do całej Europy.
Uczniowie z klasy 2b w ramach realizacji projektu Mysia w Europie aktualnie zwiedzają słoneczną Hiszpanię i tam dowiedzieli się, że pomarańcze są bardzo mocno zagnieżdżone w hiszpańskiej kulturze kulinarnej i można spotkać się z wieloma ich zastosowaniami, na które w Polsce byśmy przeważnie nie wpadli. Pierwszym lepszym przykładem z brzegu będą pomarańcze smażone na patelni (jako dodatek do potraw), czy bułka z plastrem pomarańczy. Nasi uczniowie wykonali jednak pyszny sok pomarańczowy, korzystając ze sprzętu pracowni Laboratoria Przyszłości.
Katarzyna Zielińska