SAVOIR - VIVRE  i  BON - TON

     Bywalcy świetlicy szkolnej również korzystają z zasobów pracowni technicznej wyposażonej w ramach programu #Laboratoria Przyszłości. W listopadzie, w tygodniowym planie świetlicy realizowaliśmy treści dotyczące zasad savoir – vivreau obowiązującego nie tylko w życiu codziennym ale również  przy stole. Sztuka nakrywania do stołu to ważna umiejętność, którą należy posiadać bez względu na to, czy jemy posiłek z bliskimi, czy zasiadamy do stołu od święta. Posiłki będą nam lepiej smakować, jeżeli będą spożywane przez całą rodzinę w miłej atmosferze i przy pięknie nakrytym stole. Uczniowie klas 1-3 dowiedzieli się, gdzie na stole ma znajdować się talerz obiadowy, gdzie deserowy, po której stronie umieszcza się nóż, widelec, łyżeczkę i serwetkę. Dodatkowo swoją wiedzę mogli wzbogacić  przeglądając fachową literaturę.

Zgodnie z zasadami etykiety rozróżniamy dwa rodzaje nakrycia stołu: podstawowe i rozszerzone. Takie też karty ćwiczeń, celem utrwalenia wykolorowały dzieci na podsumowanie wiadomości.

To jeszcze nie koniec! Edukując uczniów sięgnęłyśmy po herbaciany savoir – vivre. I teraz już wszyscy wiedzą, że dmuchanie, uderzanie o filiżankę, odchylanie małego palca nie jest w dobrym tonie!

Oto  efekty naszych działań. Zapraszamy do oglądania galerii zdjęć!

                                                                                   Dorota Charchut, Katarzyna Zielińska

FOTORELACJA

8e4814906398ab0a36d20bc2a47d0763.jpg
ea5f3f6b68e2ef937c8b6d192f9ebc27.jpg
e22e8c4861cb2b23c6f16c5fb0802c9f.jpg
db024a28be28cbeeda2c6e53970e3f3e.jpg
80d7767962aff3513497015c045aa266.jpg
3e785efaf9faea189f04b62c9489fc40.jpg