Kulinarna przygoda
W naszej szkole dużą popularnością cieszyły się zajęcia kulinarne. Podczas zajęć rozwijających jak i na lekcjach techniki wychowankowie kształcili i rozwijali swoje możliwości oraz zainteresowania w zakresie pieczenia, gotowania, podawania potraw itd. Wspaniale prezentowały się przy pięknie nakrytych i estetycznie udekorowanych stołach: sałatki, tosty, koktajle, soki, puszyste pankejki, gofry, czekoladowe brownie a nawet zwykłe kanapki, które nie tylko radowały oczy, ale pobudzały zmysł smaku. Uczestnicy zajęć nabyli również umiejętności samodzielnego nakrywania i dekoracji stołu własnoręcznie złożonymi serwetkami.
W ramach zajęć kulinarnych uczniowie poznali zasady posługiwania się urządzeniami kuchennymi i sprzętem AGD zgodnie z zasadami BHP, poszerzyli umiejętności przyrządzania i podawania prostych potraw, nauczyli się utrzymania porządku i higieny w pracy z żywnością, zapoznali się z zasadami racjonalnego odżywiania, a także wartościami odżywczymi poszczególnych produktów. Na zajęciach było smacznie, radośnie i zdrowo. Na pewno były one inspiracją dla tych, którzy w przyszłości chcą zostać szefami kuchni. Wyposażenie pracowni w sprzęt AGD był strzałem w dziesiątkę!
Dorota Charchut