Cytat dnia:
„Wiara i rozum są jak dwa skrzydła, na których duch ludzki unosi się ku kontemplacji prawdy”.
św. Jan Paweł II
Dzisiaj smacznie, bo marchewkowo:
Ciastem marchewkowym zajadano się już w średniowieczu, ale dopiero w XX wieku zyskało popularność na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Dziś zajadają się nim wszystkie nacje, w tym oczywiście Polacy.
Codziennik biblioteki poleca:
Zalety jedzenia marchewki:
- marchew zdecydowanie sprzyja utracie kilogramów.
- 100 g surowej marchewki zawiera:
- 27 kcal;
- węglowodany – 8,7 g;
- białko – 1,0 g;
- tłuszcze – 0,2 g;
- błonnik pokarmowy – 3,6 g.
- Wysoka zawartość prowitaminy A, czyli beta-karotenu, sprawia, że jedzenie marchewki poprawia stan naszego wzroku. Szczególnie często powinny więc po nią sięgać osoby, które na co dzień spędzają wiele godzin przed komputerem. Bogata w beta-karoten marchew wzmacnia też układ odpornościowy.
- Beta-karoten wpływa ponadto dodatnio na stan skóry: w okresie dojrzewania wspomaga leczenie trądziku, a w późniejszych latach opóźnia powstawanie zmarszczek. Najbardziej znaną właściwością beta-karotenu wydaje się jednak fakt, że przyspiesza i utrwala on opaleniznę. By podkreślić opaleniznę, zwykle zaleca się 2 szklanki soku z marchwi
- Oprócz przeciwutleniaczy marchew zawiera też mnóstwo witamin:
- Witamina C- 5,9 mg
- Tiamina- 0,066 mg
- Ryboflawina- 0,058 mg
- Niacyna- 0,983 mg
- Witamina B6 - 0,138 mg
- Kwas foliowy- 19 μg
- Witamina E- 0,66 mg
- Witamina K- 13.2 mg
oraz minerałów:
- Warto wiedzieć, że marchew stanowi również źródło rzadko występującego pierwiastka śladowego – molibdenu. Jest on istotny w regulacji przemian metabolicznych w organizmie.
Źródło: Internet
A czy Wy macie swoje ulubione ciasto marchewkowe? Swoje przepisy, propozycje wysyłajcie pod adres: